pátek 22. března 2013

Drožďová pomazánka s mrkví a pórkem

Klasická drožďová pomazánka je založená na vejcích aby to pěkně drželo pohromadě. To nás doma moc nenadchlo a tak jsem přemýšlela jak na ni jinak. Droždí obsahuje vitamíny skupiny B a když se přidá strouhaná mrkev, máme tam i Áčko. Navíc pak můžeme použít mnohem méně vajec, protože najemno strouhanou mrkví se celá pomazánka zahustí. Děláme tuto držďovku už mnoho let a popravdě je to poslední dobou spolu s drožďovými knedlíčky do polévky, toustovým a pivním chlebem jedna z mála věcí, které z droždí děláme - zbytek zvládne kvásek ;). Na fotkách je pomazánka na pivním chlebu, což je prima kombinace.



Drožďová pomazánka s mrkví a pórkem

1 pórek (může být i cibule, ale chuť je trochu jiná)
120g droždí (cca 3 kostky)
2 velké mrkve 
2 lžíce oleje
2 vejce
pepř
sůl

Porek očistíme, nakrájíme na kolečka a osmahneme na oleji, nesmí zhnědnout. Mrkve oloupeme a nastrouháme najemno, přidáme k pórku a krátce smažíme. Nyní rozdrobíme droždí a rozpustíme ho ve směsi mrkve a pórku.Společně smažíme cca pět minut a přidáme vejce, osolíme a opepříme. Na plameni necháme dokud vejce zcela nezhoustnou, mícháme aby směs byla hladká.


1 komentář: