čtvrtek 28. února 2013

Pivní nehnětený chléb, drožďový

Cuketkovy nehnětené chleby jsou fenomén :D. Mockrát proměnily mou lenost dělat "pořádný" chléb takřka v přednost. Zvláště pak tenhle bílý se povede snad vždycky (ale no tak zrovna ten předposlední se mi nepovedl, ale to je ta pohádka o vyjímce potvrzující pravidlo). Měli jsme u nás doma oblíbený pivní chléb ještě v dobách pečení v domácí pekárně. Teď už rodině ale cihly z pekárny nepřijdou dost dobré a tak jsem na pivase předělala tenhle nehnětený. Tak moc práce mi to pravda nedalo, ale je to milá změna :). Pozor, recept je tak nějak zváštně navýšen, že to chce nádobu alespoň 3,5 litru...nebo snižte množství.


Pivní nehnětený chléb, drožďový

6 hrnků hladké mouky (někdy dám jeden žitné a jeden celozrnné)
1/2 lžičky sušeného droždí
2,5 čajové lžičky soli
1 hrnek světlého piva
2 hrnky vody (ale spíš dám 1 a 3/4 aby těsto bylo hustší)
2 lžíce slunečnicových semínek
2 lžíce sezamu

Večer smíchám vše dohromady vidličkou, konzistence je podobná jako u nehněteného kváskového chleba,
kde najdete i fotky z postupu. Necháme v teple kynout přes noc. Ráno vyklepneme na pomoučněný vál, posypeme tence hladkou moukou a necháme 20 minut odpočinout. Poté překládáme několikrát a prosypáváme tence moukou. Poté vytvarujeme kouli, pomoučníme si utěrku, vložíme do ošatky nebo cedníku a kouli do ní dáme. Těsto zvrchu opět pomoučníme a přikryjeme druhou utěrkou. necháme další dvě hodiny kynout. Tak půl hodiny před pečením si rozpálíme troubu na 230°C i s dostatečně velkou nádobou, rošt na který nádobu položíme máme v nejspodnější poloze (tedy podle toho jak nám peče trouba). Tato nádoba musí mít poklici a nesmí na ní být žádné plasty, které by se roztavily. Když je nádoba i trouba rozpálená, vyklepneme do ní chleba, můžeme ho nakrojit a přiklopíme poklicí. Pod poklicí pečeme na 230 zhruba 30 minut, pak poklici sundáme, teplotu stáhneme na 200°C a pečeme ještě 20 - 25 minut. Vnitřek raději zkontrolujeme vpíchnutím špejle. Pokud zvrchu chléb příliš rychle tmavne, přikryjeme ho alobalem. Po upečení vjmeme chléb na mřížku a můžeme omést mouku.






1 komentář:

  1. Luci, vypadá nádherně, rozhodla jsem se dneska zkusit, tak jsem zvědavá...

    OdpovědětVymazat