čtvrtek 14. února 2013

Pečené brambory s fazolemi

Venku je ticho. Ještě ne před jarem, ale aspoň před předjařím :). V koupelně vylezli mravenci - jakože se kouknout jestli už (a zjistili, že ne, tak zase zalezli). Králík už kolikátý den bourá klec a kocour v letech se chová jako koťátko. I přes sníh a mráz to zkrátka vypadá, že už to snad brzy začne. A také začalo období půstu, které by mělo trvat až do velikonoc. Já se zatím držím statečně a detoxikuju jako o život.

Tenhle recept zdánlivě nevypadá jako postní (pečené brambory přece musí být samý tuk), ale opak je pravdou. Oleje jsou na bramborách jen dvě lžíce, olivového, a to ho ještě většina zůstane na plechu... Syn říkal, že chutnají jako pečené na ohni...možná trochu ano... Směs s fazolemi je odlehčená čínským zelím a dýní (tu je možno nahradit mrkvemi). Celé si to doplňte klíčky a domácí kvašenou zeleninou, nepřežeňte to s velikostí porce a je tu hned vhodné jídlo pro toto období.



Pečené brambory s fazolemi

150g strakatých nebo červených fazolí
1/2 dýně hokkaido (nebo dvě větší mrkve)
1/2 menšího čínského zelí
1 rajský protlak
1 cibule
pepř
tymián 
sůl
1 lžíce olivového oleje
1 lžíce másla

oškrábané brambory (nenaklíčené, nenazelenalé)
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamika
1/2 lžičky mletého tymiánu
1/2 lžičky sladké papriky
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička soli

Fazole necháme namočené přes noc, ráno je uvaříme do měkka. Na oleji a másle osmažíme nadrobno pokrájenou cibulku, přidáme nahrubo nastrouhanou hokkaido dýni nebo mrkev a na proužky nakrájené čínské zelí. Chvíli smažíme, pak vsypeme fazole, sůl, koření a přidáme protlak. Můžeme podlít. Dusíme jen krátce, aby se nám strouhaná dýně nerozdusila úplně.

Menší brambory použijeme celé, velké pokrájíme na silnější plátky. Dáme je do mísy, nalijeme olej a balzamiko, nasypeme sůl a koření, promícháme a necháme 1 hodinu uležet (můžeme občas promíchat). Pak to celé vylijeme a vysypeme na plech. Troubu rozpálíme jen na 180°C a plech do ní vložíme. Nepečeme na víc aby nevznikaly škodlivé rakovinotvorné látky. Bude to trvat déle, ale stojí to za to. Pokud máte pocit, že se brambory pečou špatně, zvyšte maximálně na 200°. Pokud se nálev z brambor zcela zredukuje, klidně je podlijte lžící vody (i opakovaně, ale při každém podlévání jen jednou lžící). Můžete je v troubě i na plechu otáčet aby byly opečené stejnoměrně. V konečné fázi můžete dopéct pod grilem.




Žádné komentáře:

Okomentovat