pátek 1. února 2013

Nastavená kaše s přihlédnutím k cibulce

Nastavenka je to úplně nejprostší jídlo. Na druhou stranu je celkem odlehčující a navíc superrychlá. Pokud použijeme ječné krupky nebo lámanku, je vhodná pro jaterní dietu (pak ale pozor na olej i cibulku - raději jen velmi málo obého nebo úplně vynechat). Použijeme-li pohanku, podpoříme své cévy. Navíc je v ní česnek, který je v tomto období opravdu všelékem.
Jídlo je to prosté, ale jako vždy: ďábel se skrývá v detailu. Tím je v tomto případě cibulka. Je plno jídel, které jsou děti ochotny jíst právě jen kvůli této cibulce a to i přes to, že syn cibuli pravidelně vybírá z každého jídla. Postup na ní uvádím v receptu. Nejspíš ji většina z vás dělá podobně, tak jen pro pořádek.



Nastavená kaše

16 středních brambor
2dcl ječných krupek nebo lámanky (popř jáhly nebo pohanka)
6dcl vody (na krupky)
mléko
máslo
česnek
majoránka
sůl
kysané zelí
2 velké cibule
olej
cukr
 
Brambory oloupeme a uvaříme do měkka v osolené vodě. Připravíme z nich, spolu se lžící masla a mlékem, bramborovou kaši, která bude o něco řidší než běžná kaše přílohová. V 6dcl mírně osolené vody uvaříme krupky. Vaříme je jako rýži, takže pod pokličkou na mírném plameni vydusíme všechnu vodu. Pozor, rády se připalují! Krupky smícháme s kaší, přidáme stroužek či dva česneku, hrst majoránky a dosolíme. Podáváme posypané smaženou cibulkou spolu s kysaným zelím.

cibulka

Obě velké cibule nakrájíme na kostičky. Na pánev si dáme rozehřát olej a cibuli do něj vsypeme. Je třeba cibulku smažit velmi pomalu, na mírnějším plameni. Celá akce může trvat dvacet minut i půl hodiny. Cílem je pozvolna cibulku zbavit veškeré tekutiny a donutit ji zkaramelizovat. Její objem klesne na polovinu. Ve chvíli, kdy se začne zlehka zabarvovat, nasypeme na ní zarovnanou polévkovou lžíci cukru, mícháme a pokračujeme ve smažení. Když je barva již zlatá, posolíme cibulku půl čajovou lžičkou soli, můžeme přidat plamen a krátce nechat dosmažit. Z plamene sundáváme vždy ještě dřív, než je cibulka zcela hotová, ještě se trochu dosmaží. Je lepší si jí udělat o něco dřív aby nám trochu vychladla. Pak teprve křupavá. Měla by být poloprůhledná, barvy karamelu.


Žádné komentáře:

Okomentovat