úterý 12. února 2013

Masúr dhal neboli červená čočka narychlo

Masúr dhal je luštěninové jídlo z červené čočky, které má kašovitou až polévkovitou konzistenci. Červená čočka má dvě velké přednosti: nenamáčí se a nenadýmá. Prodává se loupaná a uvařená je za chvíli. Jako příloha je nejlepší vařená rýže (na fotce jsou brambory, protože rýži jsme měli den předtím) a zeleninový salát. Pokud nemáte řapíkatý celer, nastrouhejte tam nahrubo celer normální - tak jednu lžíci. Nic se ale nestane, když celer prostě vynecháte. Ale směs koření je velmi zásadní! Garam masala a kurkuma se dá sehnat v obchodech se zdravou výživou. Zbytek by měl být normálně dostupný. Celkově je toto jídlo velmi vhodné pro zimní období, protože je zahřívací.



Masúr dhal

250g červené čočky
1 najemno nakrájená cibule
1 drcený stroužek česneku
2 nadrobno nakrájené řapíky celeru
1 čajová lžička mletého kmínu
1 čajová lžička garam masaly
1/4 čajové lžičky chilli (nemusí být)
1 čajová lžička kurkumy
1 bobkový list
600ml vody
2 čajové lžičky citronové šťávy
1 polévková lžíce kvalitní sojové omáčky (ne glutamanové náhražky)
15g strouhaného kokosu
sůl

posypka
2 velké cibule na kolečka pokrájené
3 lžíce oleje

Čočku dáme vařit s kořením na 20 - 25 minut. Voda se musí zcela vsáknout a čočka musí být měkká, že se dá rozmíchat na kaši. Vyndáme bobkový list, čočku rozmělníme a vmícháme citron, kokos a sojovou omáčku, dosolíme. Dobře promícháme. Na oleji rychle osmažíme cibulku a můžeme podávat - s rýží nebo bramborem.

Salát

1/2 balíčku kysaného zelí
1 červená řepa
2 mrkve
1 hrst naklíčených luštěnin (čočka, cizrna, mungo - to se dá koupit už naklíčené)
1 lžíce olivového oleje
sůl
zelené koření

Zelí vyždímáme, řepu a mrkev oloupeme a nastrouháme nahrubo. Vše smícháme dohromady, přidáme koření, olej a dosolíme.


A jídlo opět pochází z Vegetariánské kuchyně od Sarah Brown.


2 komentáře:

  1. Sarah Brown - na tu nedám dopustit ! A to její pečení taky nemá chybu !

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za skvělý recept! Na váš blog jsem narazila náhodou a určitě se budu vracet, zvlášť moučníky vypadají výborně :)

    OdpovědětVymazat