neděle 3. února 2013

Kakaové muffiny s kokosovým krémem

Opět jeden recept podle Bible domácího pečení, ale upravený tak, že by ho sama Rose asi nepoznala. Tak předně původní recept je na chlebíček, žádný kokosový krém v něm nefiguruje a navíc jsem vcelku změnila postup. Ale tentokrát zůstaly poměry surovin...skoro...stejné! Muffiny mají velmi zajímavou strukturu blížící se sachr dortu jen příště uberu kakao, jsou moc tmavé. 


Kakaové muffiny s kokosovým krémem

muffiny
3 1/2 lžíce kakaa
4 lžíce horké voda
1 lžička vanilkové tresti
3 velká vejce
130g polohrubé mouky (nebo napůl s celozrnnou)
175g cukru krupice (nejlépe třtinový)
1 lžička přášku do pečiva
1/4 lžičky soli
180g rozpuštěného másla (nebo hery)

Mouku, prášek do pečiva, sůl a cukr společně prošleháme metličkou. V jiné misce smícháme kakao nejprve s horkou vodou a poté s horkým, rozpuštěným máslem. Bílky oddělíme od žloutků a dáme stranou. žloutky jeden po druhém zašleháme do směsi kaka a másla. Šleháme do zhoustnutí, vznikne směs krémovité konzistence. Z bílků ušleháme tuhý sníh. Kakaovou směs pečlivě vmícháme do mouky s cukrem, nsmí v ní vzniknout hrudky. Nakonec opatrně vmícháme sníh z bílků. Pokud chceme péct nižší muffiny (jako na obrázku) použijeme dvanáctidílnou formu, na vyšší šestidílnou. Vymažeme ji tukem a vysypeme (můžeme kokosem). Pokud máme dvanáctidílnou formu, do každé misky dáme plnou polévkovou lžíci těsta, do menší formy dvě lříce. Pečeme ve vyhřáté troubě na 180° cca 30 minut.

krém
100g strouhaného kokosu
mléko
3 lžíce kukuřičného škrobu
1 měkký tvaroh
1 lžíce másla
3 lžíce cukru

Kokos je nejlepší namočit do mléka den předem, ale když je nejhůř, stačí i hodina (jen se tak dobře nerozmixuje. Zalijeme ho mlékem jen tak, aby zůstal ponořený. Druhý den kokos s mlékem rozmixujeme tyčovým mixerem (úplně dohladka to nejspíš nepůjde), přidáme cukr, škrob a dáme vařit na mírný plamen, přimícháme máslo a mícháme aby se nám kaše nepřipálila. Když dostatečně zhoustne necháme ji téměř vychladnout. Do vlahé kaše vmícháme tvaroh. Krémem zdobíme muffiny pomocí čajové lžičky, přes sítko posypeme trochou kakaa. Pokud je necháme vychladit v lednici, krém zcela ztuhne.






Žádné komentáře:

Okomentovat