čtvrtek 17. ledna 2013

Domácí kosmetika 2. část - pleťové vody

Zpočátku se mi téma pleťových vod jevilo jako velmi jednoduché, ale jak jsem se do toho trochu ponořila, začalo se to komplikovat. Nejprve jsem o nich totiž uvažovala jen z hlediska zdravotního. Podrážděná kůže potřebuje uklidnit, akné, zhojit, póry uzavřít... Ale ono je to zkrátka složitější. Nejddřív je totiž pleť třeba vyčistit a až pak léčit a tonizovat. Při tom všem ještě hydratovat a přikyselovat. Tohle vše jedna pleťová voda nezvládne i kdyby byla kouzelná. Budeme tedy potřebovat vody dvě tedy čistící emulzi a vodu), ale budou vcelku nenáročné a levné!



Čistící pleťová emulze

Jde o princip a poměry, ingredience můžete namíchat už sami podle zásob nebo preferencí. Tato emulze čistí překvapivě dobře, stejně dobře i odličuje.

40 ml vlažné vody (v tomto případě můžeme použít buď vodu převařenou, destilovanou nebo minerální)
10 ml oleje (v mém případě macadamiového)
1 ml kosmetického glycerinu
5 ml jablečného octa (v mém případě bezového, který je dobrý na akné)
5 kapek rozmarýnové silice (pomáhá čistit a též léčí akné)

Vše vlijeme do lahvičky, ve které nám zbyde ještě minimálně třetina prázdná. Lahvička je lepší z tmavého skla, protože emulzi nebudeme dávat do lednice. A teď velmi prudce lahvičkou třepeme až tekutina uvnitř získá bílou barvu. Do příště se nám obě složky opět částečně oddělí a musíme opět prudce protřepat. Aby pleťová voda vydržela déle, můžeme přidat vitamín E nebo jako olej použít ten z pšeničných klíčků. Mám v hlavě způsob jak obě složky udržet v emulgovaném stavu, ale ještě nemám doma vše potřebné. Až to odzkouším, blog zaktualizuji.



Pleťová voda 1

Když je pleť čistá můžeme léčit a tonizovat. Recept je velmi podobný jako ten první, ale chybí olej a přibyly byliny. Teď už to ovšem bude vyžadovat trochu hledání a bádání, protože musíme vybrat bylinku na odvar, která bude řešit právě náš kožní problém. Plno toho naleznete v herbářích léčivých rostlin, v už zmíněném Bylináři a něco i v tomto odkazu. Pokud nenajdete nic, co by vám vyhovovalo, mohu se o to pokusit já, nechte dotaz v komentářích. to samé se týká silic. Pokud chcete něco universálního, nic se nezkazí měsíčkem nebo heřmánkem, pokud jde o silice tak levandulí nebo pomerančem.

50 ml silnějšího odvaru z polévkové lžíce heřmánku (či byliny dle volby)
1 ml glycerinu (dá se koupit i v lékárně)
5 ml jablečného octa (1 čajová lžička)
5 kapek levandulové silice

Vše zavřít do lahvičky, protřepat a skladovat v lednici. Takováto voda vydrží  zhruba týden až deset dní, proto jí děláme jen trochu nebo se o ní dělíme s někým dalším. Pokud máte mastnější pleť a dělají vám dobře pleťové vody s přídavkem lihu, můžete do ní přidat vhodnou bylinnou tinkturu. Dá se koupit v lékárně. nejlepší je opět použít tu bylinu, kterou už máme v odvaru nebo některou vhodně doplňující. Tinktury, pokud jsou kvalitní, jsou velmi dobrým kožním léčivem. Dávkovala bych jí tak 2 ml na toto množství vody. Nejlepší jsou samozřejmě tinktury domácí a já se časem pokusím napsat postup, jak je zhotovit.



Pleťová voda 2

Tato pleťová voda je tak jednoduchá a efektní, že už to víc nejde. Pokud jste zkoušeli odkapat svůj jogurtový sýr Labneh, zbyla vám syrovátka. Někdo ji vypije, já jí dám psovi do granulí, ale část vždy schovám pro sebe.

50 ml nesolené a nekořeněné syrovátky (sýr, tvaroh, jogurt)
1 ml glycerinu
5 kapek libovolné nedráždivé silice

Vše jednoduše smícháme v lahvičce a uskladníme v lednici. Trvanlivost je maximálně týden. Vodu tentokrát nemusíme okyselovat, protože syrovátka je kyselá sama o sobě.

Dovětek

Dobře zklidňuje pleť i úplně obyčejná octová nebo citronová voda, to pro ty, které nesnesou na obličeji opravdu vůbec nic.

Žádné komentáře:

Okomentovat