pondělí 21. ledna 2013

Aktuální virózové okénko

Bububu chřipka je tady! A valí se na nás ponejvíce z rádia (noviny bereme jen jednou týdně a televizi nemáme). Možná je zatím malá proočkovanost populace a je třeba to trochu popohnat a nebo už jsou v rádiu unavení z prezidentských voleb. 
Nám se zatím virus vyhýbá (no nečekám, že se vyhne zcela) tak zatím můžu pořádat přípravy a napsat vám sem o tom blog.

Nebudu psát o stravě, protože tu si každý musí upravit sám a asi i každý ví jak. Takže snad jen můžu doporučit kombinaci zinek - vitamín C. Kam na céčko asi víte (kysané zelí v našich končinách především) a zinek lze doplňovat z dýňových semen nebo dýňového oleje. Pokud si dáte po ránu sklenici teplé vody s citronem, pomůže to jako prevence také dosti. Večer zase prohřívací zázvorový čaj ideálně v kombinaci s květy heřmánku.

Ale když už to přijde, mám tu hned tři návody jak ulevit při rýmě. Nejhorší je odřený a ucpaný nos. 





Hojivá mastička proti rýmě

5 ml včelího vosku
2,5 ml lanolinu
5 ml zinkové masti (dá se běžně koupit v lékárně za cca 40 Kč)
20 ml oleje (slunečnice, oliva)
lžička bambuckého másla (nemusí být)
10 ml třezalkového oleje
3 kapky eukalyptové silice
6 kapek majoránkové silice

Vosk, lanolin a bambucké máslo rozpustíme v oleji, sundáme z plamene, prošleháme metličkou. Vmícháme třezalkový olej a zinkovou mast. Až se vše spojí, necháme prochladnout pod 40°C a přidáme silice. Opět krátce prošleháme a můžeme plnit do nádobek. Mažeme na odřený nos při rýmě - hojí a zároveň uvolňuje . Je vhodné máznout lehce i na sliznici uvnitř nosu. Nepálí!





Nosní sprej při rýmě

Nosní spreje se dají běžně koupit a je to buď slaná voda nebo minerálka za opravdu zbytěčně moc peněz. Přitom ale fungují opravdu skvěle a já je používám ať nemocná jsem nebo ne. Nos je vstupní brána do těla a pravidelná údržba mu jen prospěje!

1 lžíce přesličky rolní
1 lžíce majoránky
1/2 lžičky mořské soli
1 kapka tea tree oil
2 kapky majoránkové silice
2 kapky eucalyptové silice
150 ml vody

Bylinky vaříme ve vodě 10 minut, necháme dalších 15 minut odstát a scedíme. Cedíme přes ubrousek nebo plátno, aby se nám neucpával aplikátor. Tekutina se nám dost odpaří, takže výsledné množství je kolem 50 ml. Přimícháme sůl a necháme vychladnout pod 40°C. Poté přidáme silice, přelijeme do uzaviratelné nádoby a skladujeme v lednici. Aplikátor plníme jen málo, protože musíme denně odvar vyměnit nebo také skladovat v chladnu. Přeslička snadno a ráda kvasí. V lednici vydrží cca 14 dní. Aplikujeme podle potřeby.





Interiérový osvěžovač a dezinfikátor

Dřív jsem si míchala jen silice s vodou, ale tady u té kosmetické alchymistky jsem objevila další nápad jak sprej oživit. Lépe se nám budou silice ve vodě chovat, přidáme-li alkohol. Na stříkání používám pumpu na hedvábí. Nic vám neudělá tak jemnou mlhu ;).

1 lžíce alpy
100 ml vody
20 kapek TTO
10 kapek eucalyptu
10 kapek majoránkové silice

To vše smíchat, před stříkáním protřepat. Silice si klidně namíchejte podle sebe, ale tea tree oil bych zachovala. Výborně dezinfikuje prostředí. Dokonce jsem někde četla, že ho v zahraničních firmách rozprašují v kancelářích, snižují tak nemocnost ;).



Žádné komentáře:

Okomentovat